Zserbó és mákos kalács teljes kiőrlésű lisztekből

Az étkezéseim során, és a sütemények készítésekor is igyekszem egészséges hozzávalókat felhasználni. Mivel szeretem a hagyományos ételeket és süteményeket, megpróbálom elkészíteni ezeket egészséges alapanyagokból és cukormentesen. A mákos kalács és a zserbó így sikerült! Karácsonykor sütöttem meg, s nagy sikere volt az ismerőseim körében.

Mákos kalács

Hozzávalók:

Kelt tészta 

Töltelék:

A hozzávalókat a robotgép dagasztó karjával közepes keménységű tésztává dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. Kelesztés után két részre osztottam, nyújtottam, a töltelékkel megkentem, felcsavartam, egy 20×25 cm-es tepsibe téve újra kelesztettem, majd tojással megkenve kisütöttem. 

A töltelékhez a  mákot a vízzel és édesítővel felfőzőm. Ha kihűlt hozzá keverem a reszelt almát, és a citromhéjat. Két részre osztva megkenem vele a kinyújtott tésztadarabokat, s feltekerem.

Zserbó

Hozzávalók:

Töltelék:

Máz: 

A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrok, melyet kb. 15 percet pihentetem. Pihentetés után négy részre osztom, s 20×25 cm-es tepsi alakúra nyújtom, s a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem lekvárral, s megszórom az édesítőszeres dió harmadrészével. A második és harmadik lappal is ugyanezt teszem, s végül befedem a negyedik lappal, melyet villával mgszurkálok, s 10 perc pihentetés után kisütöm. 

Miután kihűlt a tetejét csokimázzal bevonom, melyhez a vízben feloldott édesítőt, a kakaóport, és a margarint összekeverem, pár másodpercre a mikróban összeolvasztom, simára keverem és ezzel a mázzal vonom be a zserbó tetejét.

Köszönöm, hogy itt voltatok, nézzetek be máskor is!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »