Farmer és csipke

Zserbó és mákos kalács teljes kiőrlésű lisztekből

DSCF3147

Az étkezéseim során, és a sütemények készítésekor is igyekszem egészséges hozzávalókat felhasználni. Mivel szeretem a hagyományos ételeket és süteményeket, megpróbálom elkészíteni ezeket egészséges alapanyagokból és cukormentesen. A mákos kalács és a zserbó így sikerült! Karácsonykor sütöttem meg, s nagy sikere volt az ismerőseim körében.

Mákos kalács

Hozzávalók:

Kelt tészta 

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (Graham, rozs, tönkölybúza egyenlő arányban)
  • 2 dkg búza sikér
  • 1 tojás
  • diónyi margarin
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej

Töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 18 db Süssina édesítő tabletta ( kb. 10 dkg cukornak felel meg), vagy bármilyen 10 dkg cukornak megfelelő édesítő
  • 1 dl víz
  • 1 nagy reszelt alma
  • reszelt citromhéj

A hozzávalókat a robotgép dagasztó karjával közepes keménységű tésztává dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. Kelesztés után két részre osztottam, nyújtottam, a töltelékkel megkentem, felcsavartam, egy 20×25 cm-es tepsibe téve újra kelesztettem, majd tojással megkenve kisütöttem. 

DSCF3130

A töltelékhez a  mákot a vízzel és édesítővel felfőzőm. Ha kihűlt hozzá keverem a reszelt almát, és a citromhéjat. Két részre osztva megkenem vele a kinyújtott tésztadarabokat, s feltekerem.

DSCF3135

 

Zserbó

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly, graham, és rozs egyenlő arányban)
  • 10 gkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dkg cukornak megfelelő édesítő ( 5 szem Süssina tabletta)
  • csipetnyi só
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál tejfel

Töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukornak megfelelő por alakú édesítő
  • 4-5 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár

Máz: 

  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (18 db Süssina tabletta)
  • 1-2 evőkanál víz

A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrok, melyet kb. 15 percet pihentetem. Pihentetés után négy részre osztom, s 20×25 cm-es tepsi alakúra nyújtom, s a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem lekvárral, s megszórom az édesítőszeres dió harmadrészével. A második és harmadik lappal is ugyanezt teszem, s végül befedem a negyedik lappal, melyet villával mgszurkálok, s 10 perc pihentetés után kisütöm. 

DSCF3138

 

 

 

 

DSCF3143

Miután kihűlt a tetejét csokimázzal bevonom, melyhez a vízben feloldott édesítőt, a kakaóport, és a margarint összekeverem, pár másodpercre a mikróban összeolvasztom, simára keverem és ezzel a mázzal vonom be a zserbó tetejét.DSCF3146

 

Köszönöm, hogy itt voltatok, nézzetek be máskor is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!