Az étkezéseim során, és a sütemények készítésekor is igyekszem egészséges hozzávalókat felhasználni. Mivel szeretem a hagyományos ételeket és süteményeket, megpróbálom elkészíteni ezeket egészséges alapanyagokból és cukormentesen. A mákos kalács és a zserbó így sikerült! Karácsonykor sütöttem meg, s nagy sikere volt az ismerőseim körében.
Mákos kalács
Hozzávalók:
Kelt tészta
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (Graham, rozs, tönkölybúza egyenlő arányban)
- 2 dkg búza sikér
- 1 tojás
- diónyi margarin
- 1 evőkanál tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- só
Töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 18 db Süssina édesítő tabletta ( kb. 10 dkg cukornak felel meg), vagy bármilyen 10 dkg cukornak megfelelő édesítő
- 1 dl víz
- 1 nagy reszelt alma
- reszelt citromhéj
A hozzávalókat a robotgép dagasztó karjával közepes keménységű tésztává dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. Kelesztés után két részre osztottam, nyújtottam, a töltelékkel megkentem, felcsavartam, egy 20×25 cm-es tepsibe téve újra kelesztettem, majd tojással megkenve kisütöttem.
A töltelékhez a mákot a vízzel és édesítővel felfőzőm. Ha kihűlt hozzá keverem a reszelt almát, és a citromhéjat. Két részre osztva megkenem vele a kinyújtott tésztadarabokat, s feltekerem.
Zserbó
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly, graham, és rozs egyenlő arányban)
- 10 gkg margarin
- 1 tojás sárgája
- 3 dkg cukornak megfelelő édesítő ( 5 szem Süssina tabletta)
- csipetnyi só
- 1 dkg élesztő
- 1 kávéskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
- 2-3 evőkanál tejfel
Töltelék:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg cukornak megfelelő por alakú édesítő
- 4-5 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár
Máz:
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (18 db Süssina tabletta)
- 1-2 evőkanál víz
A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrok, melyet kb. 15 percet pihentetem. Pihentetés után négy részre osztom, s 20×25 cm-es tepsi alakúra nyújtom, s a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem lekvárral, s megszórom az édesítőszeres dió harmadrészével. A második és harmadik lappal is ugyanezt teszem, s végül befedem a negyedik lappal, melyet villával mgszurkálok, s 10 perc pihentetés után kisütöm.
Miután kihűlt a tetejét csokimázzal bevonom, melyhez a vízben feloldott édesítőt, a kakaóport, és a margarint összekeverem, pár másodpercre a mikróban összeolvasztom, simára keverem és ezzel a mázzal vonom be a zserbó tetejét.
Köszönöm, hogy itt voltatok, nézzetek be máskor is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: