Farmer és csipke

Nem farmer, nem is csipke! Kakaós fonott kalács, teljes kiőrlésű lisztekből!

Húsvéti blognak készült, de csak most jutottam el odáig, hogy közzétegyem!( Kapkodtam és véletlenül töröltem az egész bejegyzést, így újra kellett írnom!)

A húsvéti készülődés közben sokminden egyéb mellett eszembe jutottak a gyermekkori húsvétok is. Már nagypénteken megfőztük a sonkát, s festettük a tojásokat. Persze enni csak húsvét vasárnap reggel  lehetett belőle, miután elvittük megszentelni. A húsvéti menü része volt a kalács is, melyet anyukám már csütörtökön kisütött. A tésztát a nagy dagasztó teknőben dagasztotta és kelesztette. Mikor már jó volt, zsírozott és lisztezett lábasokba (az volt a forma) tette, s ismét a kelesztés következett. Nekünk gyerekeknek az volt a feladata, hogy  díszítsük a kalácsokat. A kimaradt tésztából vékony rudakat sodortunk, s abból tettünk különböző formákat – virágokat, köröket, szíveket – a kelő kalács tetejére. Mikor már tökéletesen megkelt, tojással megkentük, s mehetett a kemencébe sülni. A legszebben sikerültet vittük vasárnap reggel a templomba megszentelni, s szentelt kalácsként került az ünnepi asztalra. Mindenkinek ennie kellett belőle egy szeletett, de ez nem esett nehezünkre, mert nagyon finom volt és nagyon szerettük. Nagyon- nagyon régen volt, s elmúlt! Aztán jó ideig boltból és pékségből vásároltuk a húsvéti kalácsot. Természetesen az is nagyon finom volt, de hiányzott belőle mégis valami.

Kb. másfél éve viszont kísérletezgetek! Kiderült, hogy eléggé magas a vércukorszintem, s ezért a gyógyszer mellett teljesen megreformáltam az étkezésem . Nincs fehér liszt, fehér rizs , fehér kenyér, cukor, és semmi aminek magas a CH értéke. A kenyeret is magam sütöm teljes kiőrlésű lisztekből. Tavaly húsvétkor már kísérleteztem kalács sütéssel, de nem volt az igazi. Kb. egy hónapja, mikor megláttam az EGYEGÉSZSÉGESEBB ÉLET.CAFEBLOG.HU-n Zsuzsi teljes kiőrlésű omlós kakaós kuglófját, azonnal tudtam, hogy ez lesz a húsvéti kalácsom, csak teljes kiőrlésű lisztekből.

Nekem így sikerült!

DSCF3213

 

DSCF3211

Hozzávalók:

15 dkg graham liszt

15 dkg tönkölybúza liszt

15 dkg rozsliszt

2,5 dkg búzasikér

10 szem Süssina tabletta a tejben feloldva ( kb. 6 dkg cukornak felel meg)

2 tojás sárgája

3,3 dl tej

2 evőkanál zsírszegény holland kakaópor

5 dkg margarin

2 dkg élesztő

Kb. 30 cm hosszú szögletes forma és sütőpapír

A hozzávalókból a kakaópor kivételével tésztát dagasztok ( én kenyérsütőgép kelesztő programjával végeztem), majd kelesztem. A megkelt tésztát két részre osztottam, s az egyik felébe 2 kanál tejjel belegyúrtam a kakaót, s mindkettőből kb. 40 cm hosszú rudat sodortam, s összetekerve a kettőt, tettem a sütőpapírral bélelt formába. Kelesztettem, majd tojással megkenve előmelegített sütőben megsütöttem. Rácsra borítva hagytam kihűlni. Finom lett, bár a gyermekkorival nem vetekszik. 

Köszönöm, hogy benéztetek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!